dpf-logo

banner-07

Fobi for bier

Kvinden, der fik fobi for bier
En kvinde opsøgte en psykolog, fordi hun var panisk angst for bier. Det var hun af meget forklarlige årsager.

En halvmørk aften, kvinden var kommet hjem, havde lyset på hendes badeværelse ikke virket. Hun undrede sig dog over, hvorfor der ikke i det mindste trængte lidt lys ind gennem det lille vindue derude, som der plejede at gøre. Så fik hun fat i et stearinlys. Da hun tændte det ude på badeværelset, så hun til sin store gru, at hele rummet var beklædt med bier. De var over alt. I loftet, i vinduet, på gulvet, i håndvasken og på toiletsædet.

Denne oplevelse vækkede en panisk angst hos kvinden for bier. Og denne angst generede hende i sådan en grad, at hun besluttede at opsøge en psykolog.

Psykologen sikrede sig først og fremmest ved en indledende samtale, at det var oplevelsen på badeværelset, der havde gjort kvinden så angst for bier. Da han var sikker på, at der ikke lå andre ting til grund for hendes ubehag, besluttede han at behandle hende ved hjælp af hypnose.

Ved det næste møde bragte han kvinden i en let trance og bad hende forestille sig, at hun sad og så noget om bier i fjernsynet. Derefter bad han hende tage en fjernbetjening og skrue ned for lyden. Han bad hende også skrue ned for farverne, så fjernsynsbilledet blev sort/hvidt. Og med en ganske speciel og sjælden knap på fjernbetjeningen bad han til sidst kvinden om at gøre billedet mindre for til sidst at få det til helt at forsvinde. Dette gentog de nogle gange, så situationen blev forudsigelig for kvinden og ikke forbundet med nogen fare. Herefter sagde psykologen til hende, at hun nu sad skråt bag sig selv og kiggede på, at hun så fjernsyn. Og han bad hende lægge mærke til, hvor afslappet hun så ud.

En uge efter hypnosen kom kvinden atter op til psykologen. Hun fortalte ham, at hun nogle dage forinden havde siddet og spist ude i haven, hvor hun var blevet generet af et par bier. Det, der havde forbavset hende, var, at hun slet ikke havde forbundet bierne med følelsen af angst.

 

Kilde: Psykologer i Danmark